Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΡΙΟΥ

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αρχείο καταγραφής και παρουσίασης των φυτών της συλλογής του, ξεκίνησε το 2016 την ψηφιοποίηση τους.

Σκοπός είναι να φωτογραφηθεί το κάθε φυτό κατά τη διάρκεια του ετήσιου κύκλου του -  πριν, κατά και μετά την άνθηση - όπως και αποξηραμένο.  Ολα τα φυτά συνοδεύονται από ζωγραφικά σχέδια, για την καλύτερη αποτύπωση τους. Εφόσον το φυτό περιλαμβάνεται στο μνημειώδες δεκάτομο Flora Graeca του John Sibthorp, τότε επιλέγεται η εξαίρετη εικονογράφηση του Ferdinand Bauer, με άδεια της Radcliffe Science Library,
  University of Oxford. Μ’αυτόν τον τρόπο μνημονεύονται οι πρώτες βοτανικές εξορμήσεις στην Ελλάδα του 18ου αιώνα, όταν ο ζωγράφος ήταν ο φωτογράφος της εποχής.  Στην καταχώρηση του φυτού περιλαμβάνεται και ο χάρτης του Κήπου, για τον εντοπισμό των θέσεων όπου φύεται.

Στην πρόοδο αυτού του εγχειρήματος, πολύ σημαντική υπήρξε η συμβολή των εθελοντών, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.  Τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της παρουσίασης του κάθε φυτού απαιτούν πολύ χρόνο, τόσο για τη λήψη των φωτογραφιών όσο και για την μορφοποίηση της καταχώρησης.

     
acanthus
     
comosa
     
anemone
     
Asparagus acutifolius