collections   collections
     
collections   collections
   
collections collections
  Οι Συλλογές του Ιδρύματος Φωκά–Κοσμετάτου αποτελούν ένα μορφωτικό εκθεσιακό χώρο που απευθύνεται σε κάθε Κεφαλονίτη αλλά και σε κάθε επισκέπτη-περιηγητή. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έπιπλα της οικογένειας Φωκά-Κοσμετάτου των αρχών του 20ου αιώνα, λιθογραφίες των Joseph Cartwright («Απόψεις στα Ιόνια Νησιά»), Edward Lear και Henry Cook, λιθογραφίες με παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιονίων Νήσων, δύο σημαίες-κειμήλια (της Επτανήσου Πολιτείας και του Ιονικού Κράτους) και προσωπογραφίες.

Η συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, μικρό τμήμα της οποίας εκτίθεται, καλύπτει τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που κυκλοφορούσαν στα Επτάνησα καθ’ όλη τη μακρά ιστορία τους. Συγκεκριμένα, η συλλογή νομισμάτων έχει αντιπροσωπευτικά δείγματα από την αθηναϊκή και κορινθιακή δραχμή, τον ρωμαϊκό σόλιδο, το βυζαντινό νόμισμα και υπέρπυρο, το βενετσιάνικο δουκάτο, το αυστριακό τάλιρο κ.α., ενώ τα χαρτονομίσματα της συλλογής είναι καθαρά ελληνικά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν όσα είναι επτανησιακής προέλευσης, από τα «κολονάτα» της Ιονικής Τράπεζας μέχρι και τις «δραχμές» της ιταλικής κατοχής.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Πωλητήριο, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τις εκδόσεις του Ιδρύματος καθώς και διάφορα άλλα είδη.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 (τελευταία είσοδος στις 13:30)

     
    line
    Σύμφωνα με το κληροδότημα των αδελφών Κοσμετάτου, το Ίδρυμα μπορεί να δεχθεί δωρεές μουσειακών αντικειμένων, φωτογραφιών και έργων τέχνης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προγενέστερα του έτους 1900. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Ιδρύματος για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία αποδοχής δωρεών.
    line